Followers

100 Ro
Blog
LinkPro - Director Web

Aditivii alimentari

Publicat de Butterfly miercuri, 7 iulie 2010 2 comentarii


Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani).


Rolurile aditivilor alimentari
E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale:

1. Mentinerea consistentei produsului

Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, crescand astfel consistenta produsului. Stabilizatorii confera o textura omogena produsului, si desi nu sunt emulgatori in adevaratul sens al cuvantului, participa la stabilizarea emulsiilor. Astfel de substante sunt pectinele, agarul, folosite mai ales in gemuri, marmelade. Exista si aditivi care, pusi in diverse mixturi, cresc vascozitatea produsului final, fara sa influenteze substantial restul proprietatilor. Pe ambalajele alimentelor emulgatorii sunt simbolizati prin E400-E500, iar printre ei sunt recunoscuti ca nefiind daunatori organismului E407, E421 (manitolul de cofetarie), E440 (acid ascorbic). Glucomananul insa, un agent de textura (E425) ce se gaseste de obicei in jeleuri, trebuie evitat, fiind un posibil toxic respirator.

2. Imbunatatirea sau mentinerea indelungata a valorilor nutritive

Pentru a imbogati continutul in nutrienti al alimentelor (atat solide cat si lichide) se adauga in procesul de fabricatie diverse vitaminele si mineralele. Acest lucru se intampla, mai ales in cazul produselor continand faina, cereale, margarina si lapte, iar scopul este de a creste continutul in nutrienti necesari functionarii in parametri optimi ai organismului, crescand astfel si valorile nutritive ale produsului alimentar in sine. In aceasta categorie sunt incluse substantele antioxidante, agentii de tratare a fainii, agentii antispumanti. Este recomandat ca produsele care contin astfel de aditivi sa fie semnalizate corespunzator pe ambalaj.

3. Impiedicarea sau intarzierea alterarii produselor

Adaugarea unor astfel de aditivi in alimente are scopul de a impiedica eventuala contaminare cu germeni rezultati din procesele de alterare a ingredientelor. Conservantii au capacitatea de a intarzia degradarea alimentelor datorata contactului cu aerul, bacterii, fungi sau alte microorganisme. Unii conservanti se folosesc in patiserie si mentin timp indelungat aroma produselor prin impiedicarea alterarii grasimilor vegetale din aluat. Conservantii sunt responsabili si de pastrarea aspectului si gustului fructelor proaspete mai mult timp. Exista o serie de conservanti care au insa efecte nocive asupra organismului, cum ar fi: E230, E231, E233 (prezenti in produsele continand citrice) sau diversi nitrati si nitriti din mezeluri, branza (acestia au potential cancerigen).

4. Corectarea aciditatii si alcalinitatii alimentelor Pentru a modifica balanta dintre continutul acid si alcalin al unui produs, avand drept rezultat influentarea directa a gustului, aromei sau culorii, se pot folosi agenti speciali: corectori de gust si miros, corectori de aciditate, acidifianti, potentatori de aroma. In aceasta categorie sunt inclusi si agentii de afanare ce reactioneaza la caldura cu bicarbonatul de sodiu si determina cresterea produselor de cofetarie si patiserie.

5. Conferirea culorii si sporirea aromei

Colorantii aromatizanti, edulcoranti (indulcitorii artificiali) sunt adaugati in timpul prepararii in diverse scopuri, cum ar fi sa inlocuiasca coloratia pierduta in timpul procesarii, pentru a spori aroma sau, cum este cazul indulcitorilor noncalorici, pentru a mentine continutul in calorii al produsului respectiv cat mai scazut. O parte dintre acesti aditivi sunt de provenienta naturala (cum ar fi clorofila - un colorant folosit in cofetarie), altele, in schimb, au origine sintetica (fiind mai periculosi pentru organism)

Surse alimentare de aditivi
Aditivii pot fi prezenti in alimente ca rezultat al folosirii lor voite, pentru a le spori gustul, dar si continutul nutritiv, pentru a prelungi valabilitatea sau pur si simplu din motive estetice (pentru a face produsul mai atractiv pentru consumator). Astfel de aditivi se gasesc in cantitati crescute (in functie de scop, desigur) in majoritatea produselor comerciale. O categorie speciala de aditivi este cea care contine substante ce nu sunt adaugate in mod intentionat de catre producator, insa apar in produsul finit ca rezultat al proceselor de preparare si procesare. Cantitatile lor sunt, insa, foarte reduse.

Efecte adverse
Datorita faptului ca o parte din E-uri s-au dovedit ca au actiune nociva asupra organismului consumatorilor, specialistii in domeniul sanatatii publice au alcatuit o lista cu aditivi acceptati si recunoscuti ca fiind siguri spre a fi utilizati (aceasta lista cuprinde aproximativ 700 de altfel de substante) si o lista cu aditivi toxici. Aceste liste sunt verificate permanent si actualizate in functie de feed-back-ul primit de la consumatori si de rezultatul diverselor testari si determinari chimice al caror rol este aprecierea sigurantei acestora. Printre aditivii aprobati sunt zaharul, sarea, otetul (dintre cei clasici), precum si lecitina (antioxidant natural), riboflavina (E300), acidul ascorbic natural (E440), manitolul de cofetarie, tocoferolul (vitamina E, cu dovedit efect antioxidant). Lista E-urilor periculoase contine substante cu actiune toxica si chiar posibil cancerigena asupra organismului, cum ar fi: glutamatul de sodiu (neurotoxic), acidul benzoic (E320), nitratul de potasiu, nitratul de sodiu, eritrozina (provoaca mutatii genetice, amarantul (cancerigen), sunset yellow (care se gaseste in mustar, gemuri si determina cancer tiroidian), tartrazina, zaharina (posibil cancer de vezica urinara). Pentru a fi catalogat ca sigur pentru utilizare, un aditiv trebuie sa fie atent verificat, iar rezultatul sa confirme ca prin utilizarea sa organismul nu va fi afectat. Exista unele substante care, desi au efecte daunatoare asupra organismului uman si animal, sunt utilizate in comert, insa cantitatea utilizata reprezinta de fapt 1/100 parte din cea care ar avea efecte nocive. Aceasta recomandare privind cantitatea are rolul de a limita astfel consumul ei de catre public. In aceasta grupa se incadreaza de obicei si substantele cu potential alergic (cum ar fi sulfitii, care sunt totusi, folositi drept conservanti E220-E228). Persoanele cu antecedente alergice sunt sfatuite sa verifice atent eticheta produselor ce contin in mod uzual astfel de aditivi, cum ar fi: fructele confiate, berea, vinul, otetul de vin, prajiturile, pentru a evita declansarea unor reactii noi. De asemenea, persoanele cu diverse intolerante alimentare (la lactoza, sucroza) ar trebui sa consulte ambalajul produsului inainte de a-l cumpara, pentru a evita eventuale evenimente neplacute.

Observatii speciale
Specialistii verifica periodic listele de aditivi, astfel incat sa poata oferi consumatorilor un punct de reper in ceea ce priveste continutul in astfel de substante al diverselor produse de pe piata. Insa, pentru ca aceasta lista sa fie cat mai completa, consumatorii, la randul lor sunt rugati sa informeze autoritatile de sanatate publica in legatura cu continutul posibil toxic si periculos al unor alimente. De asemenea, citirea cu atentie a ambalajelor si etichetelor este foarte utila si indicata persoanelor cu antecedente de alergii alimentare.

sursa: www.sfatulmedicului.ro

La multi ani, iubirea mea!!!

Publicat de Butterfly joi, 24 iunie 2010 1 comentarii


"Poate ca Dumnezeu va dori sa cunosti multe persoane nepotrivite inainte de a cunoaste persoana potrivita, pentru ca, atunci cand o vei cunoaste in sfarsit, sa stii sa fii recunoscator." (Gabriel Garcia Marquez)

Sunt recunoscatoare in fiecare clipa pentru ceea ce am langa mine!

I love him for the…for the man he wants to be, and I love him for the man he almost is!


Trebuie să luăm atitudine în cazul Roşia Montană!

Publicat de Butterfly miercuri, 16 iunie 2010 1 comentarii

Post preluat de aici.

Mai jos este un material care TREBUIE SĂ CIRCULE.

E singura formă de protest deocamdată.

Sunt informaţii despre Roşia Montană şi despre valoarea ei fizică, despre valoarea spirituală a zonei şi mai ales despre valoarea românului şi a României, aici şi în lume.

AM VĂZUT GALERIILE DACO-ROMANE DE PESTE 2000 DE ANI! EXISTĂ! NU SUNT O MINCIUNĂ!

Acolo se ascunde un tezaur uriaş ce nu va putea fi măsurat nicicând în bani! Am găsit ghidul local recomandat (clandestin, în şoaptă, la ureche! – dureros!) care ştie foarte multe (nu din presă!) şi care ne-a dus în adâncurile pământului. Şi mai ales ale istoriei.

Şi când am ieşit la suprafaţă ne-am dat seama în ce hău fără fund suntem pe cale să fim aruncaţi.

Cezar Aanicăi Iaşi , mai 2010

…Roşia Montană este cea mai veche localitate din România , atestată de la anul 131 după Hristos.

De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, făcând din Roşia un orăşel cosmopolit. ..

Din Roşia s-au ridicat, de-a lungul timpului, mulţi luptători ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptători în revoluţia de la 1848, alături de Avram Iancu.

În Roşia, străduţele înguste şi pietruite, casele de patrimoniu, construite în stil baroc de arhitecţi italieni (Strada siciliană), în urma cu aproape două sute de ani, te transportă în alt timp. . .

Ultimele 330 de tone de aur şi 1680 de argint vor să fie exploatate, până la ultima rocă de minereu, de compania Gold Corporation, căreia i-a fost concesionată exploatarea. . .

Doar douăzeci de mii de dolari pe an plăteşte statului român compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri pătraţi, inima de aur a Apusenilor. Concesiunea s-a făcut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi încă şapte ani de-acum încolo. . .

Vedem zilnic cum angajaţii companiei intră în galerii, sub pretextul că iau probe şi fac măsurători, până ce vor începe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controlează dacă iau sau nu iau aur de-acolo. . .

Uraniul ni l-au exploatat ruşii în totalitate, iar acum vom rămâne şi fără aur, dacă românii nu se trezesc la timp.

De la Bucureşti sau din altă parte a lumii nu-şi dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Roşia Montană , iar când vin aici şi află adevărul, sunt izbiţi de anormalitatea acestei situaţii, de lipsă de reacţie a Guvernului şi a administraţiei locale, faţă de această stare de lucruri.

Toţi scriu că nu-şi pot închipui că vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile şi cimitirele istorice, bucăţi întregi de munte s-ar nărui într-un iaz de cianură.

Toţi ne încurajează să rezistăm!

Toţi vor să fie de folos cu ceva, un lucru cât de mărunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decât orice gest politic din depărtare, şi acesta îndelung aşteptat.

“Rezistaţi! Rezistaţi!” ne îndeamnă toată lumea, dar nu e uşor, să ştiţi, să-ţi trăieşti viaţa ca în vitrină, observat, filmat şi fotografiat tot timpul, pândit din faţa casei, spionat, obstrucţionat în orice faci sau ai intenţia să începi.

E o tensiune continuă care slăbeşte numai de vineri după amiază până luni dimineaţa, atunci când “observatorii” Gold-ului se adună de pe uliţe, unde se plimbă în costumele lor spilcuite şi cu ochelari negri la ochi, plini de emfază (vezi Doamne, au cumpărat aproape tot şi ei sunt stăpânii Roşiei), şi pleacă cu maşinile lor scumpe în week-end.

Abia atunci, noi putem să lăsăm garda jos şi să trăim, să ne strigăm bucuriile sau să ne plângem necazurile, pe un ton de normalitate.

Şi cum să nu râvnească la aurul Apusenilor, când în el sunt, în procente mai mari decât oriunde în lume, şi metalele rare atât de căutate de industria constructoare de nave spaţiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.

Dacă măcar un singur om va rămâne aici şi nu-şi va vinde proprietatea, compania nu va putea să treacă peste el. Cred cu tărie că nu ne luptăm cu morile de vânt şi că lupta noastră nu e în zadar.

Nu se poate să scoţi o localitate în afara existenţei, pentru că vrea o companie străină să le ia acest drept în numele lăcomiei.

Daca litigiul cu Gold ar mai ţine o sută de ani, rezistenţa Roşiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmăreşte compania.

Poate dacă românii şi-ar lua un petic de pământ pe dealurile acestea şi nu l-ar ceda în ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorţi de izbândă, în vecii vecilor.

Iată, membri ai organizaţiei mondiale “Green Peace” şi-au cumpărat loturi fie şi de câţiva metri pătraţi în Roşia Montană, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un preţ, ba chiar au confecţionat tăbliţe pe care scrie: “Această proprietate nu este de vânzare”, pe care le-au împărţit roşienilor, că să descurajeze orice tentativă a companiei de a-i ispiti să îşi vândă casele.

Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources şi alte companii subsidiare după care se ascunde) şi-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucureşti, a regizorului Bogdan Naumovici, că să le facă propagandă proiectului minier de la Roşia Montană. Chiar dacă mult prea târziu, reclama a fost oprită, în cele din urmă, pentru minciunile conţinute în ea. O lovitură dură pentru companie.

Avem nevoie de exprimarea solidarităţii cu lupta noastră. Să vină aici cei care cunosc drama noastră, să ne sprijine moral, să arătăm Gold-ului că nu suntem aşa puţini, că avem şi pe alţii de partea noastră. Să facem şi noi acţiuni de intimidare, aşa cum fac ei, nu doar să tăcem şi să înghiţim.

Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptători împotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici în ruptul capului. Oricaţi bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecăm.

“Mie să-mi dea America toată să fie a mea, şi eu nu plec din Roşia Montană .” – Eugen Cornea, căpetenia rezistenţei antigoldiste de la Roşia Montană.

Am fost astăzi la o întâlnire cu profesori universitari şi alţi oameni pregătiţi în diferite domenii care-şi bat capul cum să salveze munţii Apuseni de exploatare şi de distrugere totală. Sincer, nu pot să stau nepăsător la ce se întâmplă şi simt că dacă eu nu mă ridic,tu nu te ridici, ală nu se ridică, nu ne ridicăm cu toţii, tragedia se va întâmpla şi nepăsarea de acum ne va costa enorm.

Oamenii sunt conştienţi de amploarea situaţiei, de faptul că aştia care ne conduc stau slugi în faţa banilor, că au vândut ţara pe nimic.

În principiu, s-a recunonsut că sunt mulţi Români care vor binele, dar care nu îl pot realiza, pentru că, urmare a manipulării, au reuşit aştia să ne demoralizeze şi să ne dezbine.

Fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative , ale explaotării miniere pe care vor să o înceapă la Roşia Montană.

Prof. univ. dr. Ion Brad – membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, biochimist, a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigură pentru mediu, plante, animale şi oameni pe o rază de sute de km (inclusiv în ţările vecine) din cauza vaporilor de cianură care se ridică în aer.

Prof. dr. Vasile Boroneanţ, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani şi despre pierderea identităţii Poporului Român şi a întregului său certificat de naştere Dacic.

“Tăbliţele cerate găsite întâmplător în galeriile minelor reprezintă o pagină de istorie care răstoarnă teoriile ilogice ale celor care susţin că dacii nu exploatau aurul, că nu ştiau să îl prelucreze, deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului, nici măcar faimoasele brăţări de aur, nu pot fi dacice.

Ele demonstrează, de pildă, că minerii peregrini iliro-dalmatini, din marele neam al tracilor, se înţelegeau foarte bine cu romanii, în limba latină vulgară. În tăbliţe se stipulează clar că, deşi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu ştia a scrie literele” -, părţile se înţelegeau verbal asupra obiectului contractului. Şi asta, în anul 131 (dupa cum este datat în scris cel mai vechi triptic), ceea ce naşte o întrebare legitimă: când anume învăţase neamul trac limba latină vulgară? Cât despre vechimea exploatării în subteran, datările cu C14 au adus dovezi indubitabile că dacii extrăgeau aurul cu 300 de ani înainte de a fi parţial cuceriţi de romani şi că aceştia nu au făcut altceva decât să intre în galeriile săpate de daci.

Istoria tripticelor (cărţi cu trei foi de lemn cerat, legate între ele) de la Roşia Montană a fost povestită în detalii, în cartea “Romanica”, de G. Popa-Lisseanu, editată în 1926, la tipografia Ion C. Văcărescu.” – Formula As

- Aceste tăbliţe cerate sunt singurele dovezi pentru faptul că geto-dacii vorbeau o limba latină, mai exact Protolatină, şi implicit, că nu au preluat latina Romei.

Privind lucrurile din această perspectivă, e lesne de înţeles de ce au dispărut majoritatea acestor tăbliţe şi de ce se vrea distrugerea acestei zone, pentru ca în viitor să nu mai apară astfel de “inconveniente” la povestea romanizării străbunilor noştri. -

S-a vorbit despre faptul că asta este rezerva strategică de aur a României, de care se ştie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu măsură şi pe care au lăsat-o moştenire urmaşilor pt. gestionaterea independentă a Poporului Român şi despre faptul că în Munţii Apuseni pe lângă cea mai mare rezervă de aur şi argint din Europa, aur de o calitate ridicată, mult superioară, ar fi şi o rezervă uriaşă de wolfram metal mai scump decat aurul şi mult mai preţios, greu de găsit, foarte necesar în industria militară şi spaţială şi în economie in general.

Sunt multe care se învârt în jurul regiunii Apuseni pe care vor să o distrugă; e plin de zăcăminte, şi pe toate vor să le exploateze, statul român primeşte nimic, adică 1 miliard de dolari în 20 de ani de exploatare, adică 15 % iar explotatorii iau restul de 85 %, şi lasă în urmă distrugeri istorice, ecologice, umane, NAŢIONALE şi economice inestimabile.

Pentru pământul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Români şi milioane de Români de-a lungul secolelor ca să îl apere de asupritori şi ca să îl dăm noi degeaba astăzi. Pasivitatea o să ne coste scump. Eu cred că nu putem sta indiferenţi faţă de moştenirea pe care o avem, care e a noastră, nu a canadienilor sau a altora.

E ca şi cum vine unu să iţi ia casa cu tot ce ţi-au lăsat părinţii, pământul, hainele, amintirile, şi tu te uiţi la el cum o face şi îl laşi în pace.

Ce e de făcut ? cum putem începe să ajutăm ? Cred că trebuie, în primul rând, ca toată lumea să afle despre asta, să afle adevarul, oamenii nu ştiu ce se întâmplă.

Apoi împreună oamenii trebuie să spună NU !!

Pentru asta trebuie să ne gândim repede, pentru că nu e timp, la ce anume putem să facem, cum putem să contribuim cu resursele pe care le avem, şi aici mă gândesc să punem în aplicare totul pentru scopul asta care ne priveşte direct.

Să punem în mişcare pe toată lumea pe care o cunoaştem, care, la rândul ei va angrena mai departe alte roţi.

Doamne ajuta!

Vă rog din suflet să preluaţi acest articol şi să îl daţi mai departe.

Acest articol merge la următorii, sub formă de leapşă: Lucifera's Pandemonium, Ciprian Drăghici, Terra, Claudiu Preda.

| | edit post

Trucuri naturale pentru frumuseţea ta

Publicat de Butterfly vineri, 16 aprilie 2010 2 comentarii


„Nu-ţi pune pe piele ceva ce n-ai putea să mănânci” este una din regulile curentului bio. Şi dacă produsele de beauty ecologice sunt prea scumpe pentru bugetul tău, atunci poţi să te faci frumoasă folosind lucruri pe care într-adevăr le-ai mânca.

Astfel, pentru cearcăne există şi alte remedii decât feliile de castravete. Înfăşoară un cartof ras într-o pânză subţire şi aplică pe pleoape timp de 15 - 20 de minute. La final, limpezeşte cu apă şi aplică o cremă de ochi.

Mierea este una din cele mai bune creme pentru buze, ten şi corp. Fă o baie de aburi ca să-ţi deschizi porii, apoi aplică pe faţă un strat subţire de miere. Lasă-l 20-30 de minute, apoi clăteşte-te cu apă călduţă.

Multe creme antirid conţin extracte din struguri. Atunci de ce să nu apelezi la varianta naturală? Ia câteva boabe de struguri, taie-le în jumătate şi striveşte-le pe pielea feţei, insistând pe zonele cu riduri. Peste 20 de minute clăteşte cu apă caldă. Foloseşte acest truc zilnic şi rezultatele nu vor întârzia să apară.

Pentru exfoliere este ideală sarea de mare. Fă o baie de aburi ca să înmoi pielea, pune-ţi în mână câteva linguriţe de sare de mare şi freacă bine cu ele tenul. Insistă pe zona T şi pe obraji, dar evită ochii şi zona gurii. După două minute clăteşte cu apă călduţă. Repetă „operaţiunea” o dată pe săptămână, atât pe faţă cât şi pe corp.

Şi oul este un remediu excelent pentru piele şi păr. Dacă ai tenul gras aplică albuş de ou care are efect astringent. Când simţi că s-a întărit, curăţă-l cu apă călduţă, apoi aplică o cremă hidratantă. Pentru tenul uscat, foloseşte gălbenuşul, care este plin de vitamine şi minerale. Tot gălbenuşul este un excelent balsam de păr şi îl poţi aplica după şamponare, pentru câteva minute.

Ca să ai un păr cu adevărat strălucitor, după fiecare şamponare clăteşte-te cu un litru de apă în care ai adăugat două linguri de oţet. Nu-ţi face griji, nu rămâne mirosul.

Uleiul de măsline este mai bun decât orice cremă hidratantă. Aplică puţin şi întinde-l bine ca să nu rămână pielea unsuroasă. Uleiul formează pe piele o peliculă care ţine umezela înăuntru. Tot pentru pielea uscată, foloseşte o mască din avocado, un fruct plin de grăsimi bune. Fă un piure din puţină pulpă de avocado, masează-l pe faţa curată şi lasă-l 30 de minute. Clăteşte cu apă călduţă.

Sursa: unica.ro

Vopseaua de par ne imbolnaveste ficatul!

Publicat de Butterfly marți, 30 martie 2010 2 comentarii


Nu îţi mai vopsi părul dacă nu ţi-au apărut încă firele albe şi fă tot posibilul să te laşi de fumat! Aceste două "vicii" constituie împreună un factor de risc în instalarea bolilor de ficat.

Ciroza biliară primară (CBP), forma incipientă a cirozei, este o afecţiune autoimună ce duce la distrugerea progresivă a canalelor biliare. Astfel, fluxul lichidului biliar este oprit, acesta refulând în cele din urmă în sange şi distrugând ţesutul hepatic din zonă.
Oamenii de stiinta sustin ca mediul inconjurator joaca un rol important in instalarea CBP, iar incidenta in randul femeilor este sensibil mai mare decat in randul barbatilor (90% dintre cazurile de imbolnavire sunt femei).

In plus, probabilitatea ca persoanele diagnosticate cu CBP sa fie ulterior diagnosticate si cu o alta boala autoimuna, precum artrita reumatoida, afectiuni ale tiroidei sau boala celiaca, este foarte mare. Din grupul celor 5000 de participanti la studiu, 63% dintre cei diagnosticati cu CBP erau fumatori si 50% dintre femeile suferind de aceeasi boala isi vopseau parul.

Specialistii nu au reusit sa identifice substanta din vopselele de par responsabila de aparitia CBP, insa cercetari anterioare au atras atentia asupra acidului octynoic. Acesta este un ingredient frecvent intalnit pe lista ingredientilor vopselelor de par si a ojei pentru unghii.

8 alimente care te ajuta sa ramai tanar (partea 2)

Publicat de Butterfly duminică, 28 martie 2010 0 comentarii



IAURT GRECESC
Beneficii: Ofera senzatia de satietate mai mult timp
Substituenti: Kefir si iaurturi care contin culturi lactice probiotice (vii)

Daca il mancati la desert, atunci alegeti un iaurt normal, dar daca inlocuieste o masa optati pentru iaurtul grecesc. Acest iaurt este separat de acel zer apos care sta pe partea de sus al unui iaurt obisnuit, iar acest proces elimina si zaharurile excesive, cum ar fi lactoza si creste concentratia de proteine. Asta insemna ca ofera o senzatie de satietate mult mai mult decat o gustare. Plus o singura ceasca de iaurt contine aproximativ un sfert din doza zilnica recomandata de calciu, iar studiile arata ca cei care urmeaza o dieta bogata in calciu pierd mult mai usor grasimea corporala.


AVOCADO
Beneficii: Reduce riscurile unui atac miocardic
Substituenti: Masline, ulei de arahide, unt de arahide

Dupa cum se stie unele grasimi sunt chiar bune pentru sanatate, mai mult de jumatate fiind gasite in anumite fructe, si sunt numite grasimi nesaturate. Diferenta dintre aceste grasimi si cele saturate se gasesc la nivel molecular, dar aceasta mica diferenta ofera o imbunatatire dramatica a starii dumneavoastra de sanatate.
Numeroase studii au aratat ca grasimile nesaturate imbunatatesc nivelul colesterolului din organism si reduc cantitatea de grasimi din sange. Acest lucru poate reduce riscul de accident vascular cerebral si bolile de inima. Si nu fiti ingrijorati ca va veti ingrasa, pentru ca nu exista nici o legatura intre grasimile nesaturate si grasimea corporala.


ARDEI GRAS
Beneficii: Cresterea imunitatii
Substituenti: Morcovi, cartofi dulci, pepene verde

Toti ardeii sunt bogati in antioxidanti, dar ies in evidenta ardeii grasi colorati (rosii, verzi, galbeni). Aceste culori sunt un rezultat al unei substante numite carotinoida, aceeasi substanta care o intalnim si in rosii, morcovi si grapefruit. Carotinoida intareste imunitatea, asigura o mai buna comunicare intre celule, functineaza ca un factor de protectie solara, si reduce riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer. Ardeii grasi, precum si ardeii iuti sunt si o sursa importanta de vitamina C. Testele au dovedit ca ardeii lupta impotriva durerilor de cap, a celor articulare si astimuleaza metabolismul.


MIGDALELE
Beneficii: Imbunatatesc memoria
Substituenti: Alune de padure, arahide, susan

Aproximativ 23 de migdale pe zi, ofera 9 grame de acid oleic (grasini nesaturate pentru o inima sanatoasa) mai mult decat arahidele sau nucile. S-a demonstrat ca aceste grasimi imbunatatesc memoria. Migdalele contin destule calorii si proteine, care in lipsa unei mese iti pot diminua senzatia de foame. De aceea cand cercetatorii din Purdue au hranit o parte din participantii la studiu cu nuci si prajituri din orez, iar pe cealalta parte cu migdale, cei din urma au simtit senzatia de foame abia cu o ora si jumatate mai tarziu decat ceilalti.

8 alimente care te ajuta sa ramai tanar (partea 1)

Publicat de Butterfly vineri, 26 martie 2010 0 comentarii


Sa mananci sanatos nu inseamna doar sa slabesti - nutrientii cu care te hranesti pot avea un efect serios asupra gandirii tale, a felului in care te simti si a felului in care arati. Corpul nostru, si felul in care ne simtim reflecta ceea ce mancam in fiecare zi. Daca ai grija ca alimentatia ta sa fie compusa din variatii de fructe, legume, proteine si grasimi, te vei simti mult mai sanatos si mai energic.


Dintr-o numeroasa lista de alimente pe care e bine si nu e bine sa le manaci am ales 8 care te vor ajuta sa ramai tanar, adauga-le in alimentatia ta de zi cu zi si vei observa diferenta.


OUL
Beneficii: Scaderea in greutate
Substituenti: Cel mai bun substituent al oului este oul

Un studiu publicat in International Journal of Obesity, a demonstrat ca persoanele care au inlocuit carbohidratii cu ouale la micul dejun au pierdut in greutate cu 65% mai repede.
Cercetatorii au constatat ca o persoana care manca regulat oua, asimila mai multe vitamine si minerale decat cei care mancau cateva, sau nici un ou pe saptamana. Studiul fiind realizat pe 25000 de subiecti, s-a constatat ca mancatorii de oua au sanse foarte mici sa aiba carente de vitamina B12, doar 24% sa aiba carenta de vitamina A, si 36% de vitamina E. Nivelul de colesterol din organism era mult mai mic al celor care au mancat cel putin 4 oua pe saptamana fata de cei care au mancat doar un ou.


CEAIUL VERDE
Beneficii: Durata mai mare de viata
Substituenti: Ceaiul alb, ceaiul rosu, ceaiul oolong

In ceea ce priveste ceaiul, s-au facut sute de studii care au demonstrat importanta antioxidantilor care se gasesc in frunzele de ceai. Unul dintre aceste studii a fost publicat in 2006 de catre American Medical Association si a avut ca subiecti peste 40000 de adulti japonezi care au fost monitorizati timp de 10 ani. S-a constatat ca cei care au baut cel putin 5 cesti de ceai pe zi au cu 26% sanse mai mici sa decedeze din orice cauza, fata de ceilalti care au baut o singura ceasca.
La efectuarea unui alt studiu japonez, participantii au fost impartiti in doua grupuri, dintre care doar unul a fost supus unei diete cu ceai verde. Dupa 12 saptamani cei care au baut ceai au pierdut in greutate mult mai mult decat cei care au urmat o dieta normala. Cercetatorii sunt de parere ca antioxidantii stinuleaza metabolismul.


USTUROIUL
Beneficii: Intarirea sistemului cardiovascular
Substituenti: ceapa, arpagicul, preazul

Alicina, o substanta antibacteriana si antifungica este cea care ajuta usturoiul sa aiba imense beneficii. Acesta substanta este produsa de usturoi (planta) pentru a se proteja de daunatori, dar la noi in organism alicina lupta impotriva cancerului, intareste sistemul cardiovascular, scade nivelul grasimilor din corp si lupta impotriva inflamatiilor care produc acneea.


GRAPEFRUIT
Beneficii:Scaderea in greutate
Substituenti: Portocala, pepenele verde, rosiile

Intr-un studiu in care au fost implicati 100 de persoane obeze de la Clinica Scripps din California, cei care au mancat o jumatate de grapefruit la fiecare masa au pierdut in medie 3,6 Kg (in timpul celor 12 saptamani de studiu) in timp ce unii au pierdut chiar si 10 Kg, iar ceilalti care nu au consumat deloc au pirdut in medie 1-2 Kg.
Cei care au mancat grapefruit au fost expusi la o scadere a nivelui de insulina, care indica faptul ca organismele lor au imbunatatit capacitatea lor de a metaboliza zaharul.

De ce merita sa mananci BIO?

Publicat de Butterfly sâmbătă, 20 martie 2010 2 comentarii


Daca pana mai ieri, produsele ecologice erau “arestate” in magazinele specializate, azi sunt peste tot. Si in supermarket, si in piete. Produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, ingrasaminte chimice si aditivi. Sunt produse naturale din punct de vedere genetic. Uniunea Europeana a stabilit o suma de reguli care trebuie indeplinite de producatori, pentru ca produsele lor sa capate titlul de noblete – "produs ecologic". Dincolo de faptul ca este la moda sa fii eco, ca este in voga sa cumperi alimente eco, se pun cateva intrebari.

Merita sa cumperi produse eco? Este justificat pretul lor?

Sapte argumente fundamentale

Jacques-Pascal Cusin, specialist in nutritia alternativa, autor al cartii “Lovitura Bio”, a analizat toate aspectele alimentatiei rezultate din agricultura si zootehnia bio. Iata argumentele lui:

Natural. Un aliment bio este cel crescut fara aport de substante chimice. Ingrasamintele folosite sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc natural, in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Adevarata cultura bio este obtinuta in al treilea an de cultura consecutiv, pe un teren care nu mai este fertilizat chimic. Asta-i regula. Timp de doi ani, pamantul respectiv este lasat liber, ploii, vantului si soarelui, pentru a se curata prin ciclurile naturale ale naturii. Beneficiile sunt evidente si pentru mediu si pentru regiunea unde exista suprafete de teren eco, dar mai ales pentru cei care se pot bucura de roadele agriculturii eco. In plus, produsele eco sunt naturale din punct de vedere genetic, deci reprezinta o cale prin care tendinta folosirii organismelor modificate genetic (OMG) este blocata. OMG sunt periculoase in egala masura si pentru om, si pentru natura.

Mai putin poluat. Logic, eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca nu mai folosim pesticide, nu mai trebuie create si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminata in atmosfera de procesul tehnologic (extrem de poluant). Institutul european de agricultura a confirmat, in urma unor studii care au durat vreme de cinci ani, ca legumele, fructele si cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15 % mai bogate in substante nutritive fata de cele produse industrial, iar gustul lor este mult mai bun.

Supraveghere. Titlul de “produs bio” este un fel de titlu de noblete. Produsele sunt sever si permanent verificate, ceea ce reprezinta o garantie suplimentara a calitatii acestora. Produsele din agricultura bio au cu 25 mai multe filtre si controale decat cele rezultate din productia normala. Se poate spune ca un produs eco este in proportie de 95% curat, in comparatie cu unul industrial.

Bun pentru sanatate. Alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. De ce? Pentru ca alimentele produse cu pesticide si ingrasaminte chimice consuma mai bine de jumatate din rezerva biologica de antioxidanti pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol. Doar ceea ce ramane ajunge in farfurie. Produsele ne-bio contin substante toxice care se inmagazineaza in organism si au efecte nefaste asupra sanatatii.


Foarte bun pentru copiii. Pentru organismele copiilor, alimentele bio sunt o binefacere, pentru ca acestia sunt mult mai sensibili fata de agresiunea toxicelor continute in cele crescute industrial. Un studiu american realizat de Univesitatea din Washington, in colaborare cu Institutul Federal al Sanatatii din SUA a dovedit ca, in sangele copiilor de patru ani care au fost alimentati bio, de la nastere, se afla de sase ori mai putine reziduri toxice decat in sangele copiilor alimentati normal. Cu precizarea ca cele doua grupe de copii au crescut in medii identice (la fel de poluate si cu aceleasi surse de apa).


Prietenoase cu mediul. Pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o “garantie” mult mai mica decat cele produse industrial. Din aceasta cauza nu pot fi transportante. Si pentru ca nu pot fi transportate, nu vei manca niciodata rosii bio din Turcia, cumparate la supermarket in Bucuresti, Iasi sau Timisoara. In consecinta, se reduce o importanta sursa de poluare – transportul, fie ca este pe sosea, in aer sau pe apa. Produsele bio pot fi crescute la maxim 200-300 de kilometri de locul in care sunt vandute!


O filozofie noua. Agricultura si zootehnia bio au creat o noua filozofie de viata: respectul pentru ceea ce este in jurul tau, respectul fata de natura si fata de munca. Bio, in limba greaca, inseamna viata! Este expresia unei noi conceptii, in care viata are o alta valoare.


Alimente bio- alimente privilegiate

  • Fructele si legumele bio sunt culese doar la maturitate. Nu pot fi culese crude si nici coapte artificial in timpul transportului, pentru ca, in absenta modificarilor genetice si a tratamentelor chimice sau cu ozon (in cursul caruia se injumatateste continutul de antioxidanti din fructe si legume), acest lucru nu mai este posibil.
  • Pentru transportul unui kilogram de capsuni din Spania in Romania, iarna, se consuma cinci litri de benzina. Conceptia eco blocheaza acest consum. Il face inutil, pentru ca cei care consuma hrana bio nu mananca capsuni iarna!
  • Poti manca si coaja! Cea mai mare concentratie de pesticide este acumulata in coaja fructelor si legumelor. Asa ca sfatul era – curata! In cazul produselor bio, poti manca linistita coaja si poti beneficia de aportul fantastic de vitamine si minerale din coaja.
  • Ouale eco sunt facute de gaini crescute pe sol, cu iarba si graunte. Rezultatul: oul are de 10 ori mai putin colesterol rau (decat cel produs prin metode conventionale), este mult mai gustos si are o cantitate dubla de vitamine.
  • Agricultua bio reduce intermediarii, da valoare muncii din agricultura, responsabilizeaza consumatorul si ofera o cale de mijloc ideala intre respectul fata natura si nevoia de a face agricultura si de a creste animale pentru hrana omului.

Cumpara produse eco!

Singura cale prin care poate fi sustinuta industria eco este aceea de a cumpara produsele acesteia. Asa ca pune mereu in cosul tau de cumparaturi produse eco. Sunt mai scumpe, dar tocmai faptul ca le cumperi este calea prin care iti aduci un triplu aport. Menajezi mediul, oferi hrana sanatoasa celor dragi si contribui la scaderea pretului produselor bio. Exemple: zece oua bio costa circa 8-9 lei, in timp ce zece oua normale (facute de niste gaini chinuite, care nu vad toata viata lor o raza de soare si care habar nu au ce este aceea o boaba de porumb) este de 5-6 lei. Un litru de lapte eco este in jur de 7- 8 lei, fata de unul normal care variaza de la 3 la 5 lei (cele cu 3,5 grasime). Eu zic ca merita! Macar pentru copilul tau!


Sursa: Eva.ro

Related Posts with Thumbnails