Efectul terapeutic Efectul terapeutic al magnetilor este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cu circa 5000 de ani in urma in China se cunostea caracteristica magnetului de a indica nordul - chinezii fiind cei care au inventat busola. Studiile clinice In prezent, aceasta modalitate de ameliorare si vindecare a afectiunilor a atras atentia specialistilor, studiile realizate in acest sens demonstrand calitatile magnetilor. Actiunea magnetilor In urma studiilor s-a constat ca efectul actiunii magnetilor este vizibil dupa circa 2 ore de la aplicarea in zona cu probleme. De asemenea este important si faptul ca, in urma unei aplicari si utilizari corecte, folosirea magnetilor nu are constraindicatii. Aici trebuie facuta o distinctie clara intre magnetii traditionali si echipamentul electronic disponibil pe piata si care genereaza un camp magnetic cu anumite caracteristici. In cele ce urmeaza vom acorda atentie doar magnetilor clasici. Magnetii se aplica pe corp, pe zonele cu probleme sau dureri. Ei actioneaza in profunzime, ameliorand, restabilind sau optimizand functionarea organelor si tesuturilor. Fara a avea un efect vizibil (campul magnetic fiind invizibil), se constata o atenuare sau disparitie a durerilor sau, in alte cazuri, o insanatosire a organelor bolnave. Un domeniu in care se folosesc cu foarte mare succes magnetii este cel al sportului: plasarea pe o zona afectata, tumefiata, sau deasupra unei entorse sau rupturi de oase are ca efect ameliorarea durerilor vindecarea mult mai rapida. Principalele afectiuni in care se intrebuinteaza cu succes magnetii sunt: - dureri de cap, migrene Tipuri de magneti Terapia traditionala cu magneti, magnetoterapia, se bazeaza pe utilizarea magnetilor permanenti, care nu necesita curent electric pentru a produce campul magnetic. Desi tehnologia a avansat si acesti magneti se produc astazi in cele mai diverse forme si puteri, ideea de baza a ramas - nu se foloseste curentul electric pentru generarea campului magnetic. Pentru a fi eficienti, magnetii trebuie sa aiba un camp cu o intensitate mai mare de 500 Gauss. Cine nu ar trebui sa foloseasca magnetii? Urmatoarele categorii de persoane nu ar trebui sa foloseasca deloc, sau doar partial, magnetii:
Tot in China antica s-au constatat efectele benefice ale magnetilor asupra diverselor afectiuni. Aproape fara contraindicatii si cu efecte vizibile in cateva ore de la aplicare pe corp, magnetul a reprezentat in trecut un remediu foarte apreciat, mai ales in Orient.
Astfel, pacientilor din doua grupe de studiu li s-au aplicat folii magnetice si respectiv folii care semanau cu cele magnetice, dar nu aveau aceasta calitate. S-a constatat astfel ca persoanele a caror folie era magnetizata au avut o rata a rezolvarii problemelor de 80%, iar la cei a caror folie nu era magnetizata, procentul a fost de doar 40%. Cu aceasta ocazie a fost demonstrat si faptul ca efectul Placebo nu mai poate fi luat in considerare, magnetii fiind cei care au ajutat la vindecarea sau ameliorarea afectiunilor. Acest tip de studii a fost realizat de echipe independente de cercetatori din SUA, Japonia, Rusia si China.
- dureri ale articulatiilor
- dureri menstruale
- accidente sportive, fracturi
- insomnii
- probleme cu circulatia sangelui
- probleme cu digestia/lipsa poftei de mancare
- stress, oboseala, surmenaj, solicitari psihice si fizice
- femeile insarcinate
- persoanele cu operatii la inima (peacemaker)
- persoanele care folosesc proteze auditive
- persoanele care in urma unor operatii folosesc proteze metalice
Cuvintul ciocolata provine dintr-o expresie indiana de pe vremea conchistadorilor, care inseamna hrana zeilor. Mult timp a fost greu de crezut ca deliciosul amestec de cacao, zahar si lapte, care se topeste in gura, stimulind gusturile noastre, poate fi si benefic pentru sanatate. Totusi, cercetarile recente demonstreaza ca, in ciuda opiniilor mult timp raspindite conform carora ceea ce are gust bun trebuie sa fie obligatoriu rau pentru sanatate, ciocolata este un cocteil de substante cu potential protector pentru organism. Ciocolata are efecte benefice pentru sanatate numai daca oamenii o consuma cu masura.
Compozitia ciocolatei si actiunea sa pozitiva
Oamenii de stiinta au aratat rolul pozitiv al numerosilor antioxidanti prezenti in cacao. Acestia contribuie la protejarea impotriva oxidarii colesterolului care astupa arterele si scade fluxul sangvin. De asemenea, s-a descoperit un alt grup de antioxidanti – care sint si compusi importanti ai ceaiurilor – in ciocolata amara si in cea cu lapte. Acestia se pare ca joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, imbunatateste sistemul imunitar si chiar participa la scaderea riscului anumitor forme de cancer. In orice caz, o ancheta desfasurata pe un esantion de 6.000 de barbati si femei a scos la iveala ca ciocolata contribuie in proportie de 20 le suta la aportul total de substante necesare organismului.
Medicina s-a preocupat foarte mult asupra riscului cresterii nivelului colesterolului provocat de alimentele bogate in grasimi saturate. Este limpede astazi ca, la origini, toate grasimile saturate nu au aceeasi nocivitate; unele dintre ele nu au repercusiuni asupra colesterolului, precum acidul stearic, care intra in proportie de 30 la suta in compozitia de grasimi a ciocolatei.
Exista idei false referitoare la ciocolata
Efectele surprinzatoare ale ciocolatei la nivelul compozitiei singelui nu se refera numai la grasimi si la colesterol. Deseori considerat ca un aliment care furnizeaza corpului un aport rapid de zahar, ciocolata dispune de fapt de un indice glicemic relativ scazut. Daca mincati ciocolata, glicemia dvs. va creste regulat, dar nu la fel de repede ca in cazul altor alimente sau bauturi usor digerabile, pe baza de amidon sau zahar.
Astfel sint demontate anumite mituri. Consumul de ciocolata intre mesele principale nu provoaca cresterea sau scaderea zaharului din singe. Chiar si diabeticii au posibilitatea sa se infrupte din gustoasa ciocolata pentru ei, dar numai din cind in cind.
Ideile false privind efectele ciocolatei nu se limiteaza asupra glicemiei: auzim deseori spunindu-se ca ciocolata provoaca probleme cutanate, precum puseele de acnee. Si aici, cercetarile clinice arata ca nu este adevarata aceasta idee. Nu a fost demonstrat nici ca ciocolata declanseaza migrene sau ca este o cauza majora a cariilor dentare. Dimpotriva, cercetatorii au descoperit ca taninul, fosfatul si fluorul din cacao favorizeaza prevenirea cariilor diminuind formarea placii dentare. In plus, proteinele lactice prezente in ciocolata cu lapte protejeaza impotriva cariilor, in timp ce acidul oxalic al ciocolatei are un efect similar reducind aciditatea din gura. Ceea ce este problematic din acest punct de vedere este zaharul din compozitia ciocolatei, care trebuie indepartat prin periajul dentar, efectuat de altfel dupa orice alimente consumate. Deci, este preferabila alegerea ciocolatelor puternic dozate in cacao.
Contrar unei opinii foarte raspindite, ciocolata nu face rau ficatului. Acest lucru se poate intimpla numai daca ciocolata este consumata in exces.
Ciocolata nu creeaza dependenta
Toata lumea este de acord asupra unui singur punct: atunci cind luam o bucata de ciocolata este dificil sa o mai lasam din mina pina nu o mincam. Conform anumitor teorii, aceasta pofta este datorata unor substante active aflate in ciocolata. Se spune, de exemplu, ca feniletilamina imita un hormon degajat atunci cind sintem indragostiti. Anadamidele se leaga de aceiasi receptori cerebrali ca si canabisul. Ciocolata stimuleaza eliberarea de endorfine si alte substante naturale ale corpului. Dar, in practica, nici una dintre aceste substante nu reuseste sa produca aceleasi efecte pentru toti cei care maninca ciocolata.
Ciocolata – un aliment tonic
Consumata cu masura, ciocolata nu aduce numai nutrimente si placere, ci poate sa participe si la un regim sanatos si complet. Extrapolind parerile oamenilor de stiinta, pofta de a minca acest aliment divin vine din simplul fapt ca stimuleaza anumite simturi si ca este un mic pacat abordabil. Ciocolata este un aliment energetic si psihostimulator, cu proprietati cardiovasculare.
Compozitia sa bogata in glucide si in lipide face din ciocolata un aliment energetic prin excelenta. De asemenea, este o sursa importanta de magneziu, calciu, potasiu, minerale si fier. Cafeina si serotonina (hormonul fericirii) confera ciocolatei proprietati psihoactive.
Cacao actioneaza asupra sanatatii, fiind un element care tonifica organismul. De altfel, pina la inceputul secolului al XIX-lea erau recomandate mai mult virtutile medicinale ale ciocolatei decit cele gurmande.
Ciocolata actioneaza pe plan psihic
Actiunea sa psihologica nu mai trebuie demonstrata. Ciocolata combate lipsa afectiunii, deceptiile, starile nervoase, este un curativ simptomatic al mai multor tulburari afective. Actiunea terapeutica din produsele farmaceutice de alta data era foarte dezvoltata. In secolul trecut se vindeau amestecuri de ciocolata cu proprietati medicinale: ciocolata cu ghinda contra anemiei generale, ciocolata purgativ si chiar ciocolata antiveneriana. Insa, un lucru este sigur, ciocolata este alimentul impotriva tristetii.
Consumarea produselor pe baza de cacao este benefica
De pe vremea aztecilor, cacao se bucura de o reputatie de medicament pentru sanatate. Aceasta este justificata pentru ca pudra de cacao este comparabila cu o mina de oligoelemente: potasiu, magneziu, calciu. Acest cocteil mineral sta la baza reputatiei de energizant a cacao. 100 de grame de ciocolata neagra inlocuiesc intr-un mod foarte placut luarea unor capsule cu vitamine chimice. Ciocolata se impune astfel ca un aliment antioboseala si dinamizator, care intareste functiile celulare.
Aportul de vitamine al cacao este mai limitat, chiar daca contine grupa betacarotenelor, vitaminele B1, B2, B5, B6, B9 si PP. In schimb, cacao este o sursa deloc de neglijat de vitamina E, care actioneaza impotriva imbatrinirii. De fapt, un baton de ciocolata amara reprezinta 35 la suta din necesarul zilnic recomandat de vitamina E.
Femeile sint impatimite de ciocolata
In principal femeile intre 25 si 30 de ani, mai precis 9 femei la un barbat intre aceeasi virsta, sint mari iubitoare de ciocolata. Exista si impatimite care consuma si doua tablete de ciocolata pe zi. Principala trasatura de caracter a acestora este anxietatea si se comporta astfel refuzind maturitatea, razbunindu-se pe ciocolata. Impatimitii cauta securitatea copilariei, tocmai prin aceasta senzatie placuta de dulce pe care le-o ofera ciocolata.
Amatorii, cei care consuma ciocolata ocazional, de placere, sint tot femei in proportie mai mare decit barbatii (6 femei la un barbat). Consumul acestora este rafinat, diversificat si in medie o tableta pe saptamina. Ei cauta diferite arome si gusturi, iar consumul este provocat de pofta, nicidecum de anxietate. In general, amatorii de ciocolata sint oameni echilibrati, sanatosi si practica o activitate fizica.
Desi vitaminele si mineralele obtinute pe cale sintetica au dat rezultate bune, nu inseamna ca folosirea lor in cantitati mari nu poate fi daunatoare pentru sanatate. Suplimentele de vitamine sint in cea mai mare parte inutile si de foarte multe ori toxice pentru organism, iata rezultatele unor anchete, care ne demonstreaza acest fapt. Explicatia este una singura: luate in cantitate foarte mare, suplimentele de vitamine pot deveni toxice. Chiar daca analizele chimice arata aceeasi compozitie si structura, cele naturale sint mai eficiente, deoarece, prin natura lor, sint mult mai complexe.
Dozele mari de vitamina K (Menadiona) risca sa se acumuleze in organism, generind distrugerea globulelor rosii, avind drept consecinta anemia (doza zilnica recomandata pentru adulti este de 65-80 mcg).
"Light" nu echivalează neapărat cu mai puţine calorii, avertizează specialiştii în nutriţie. Dr. Mihaela Bilic spune că cele două categorii de substanţe nutritive care vizează termenul de "light" sunt glucidele, adică zahărul, şi lipidele, adică grăsimea.
Revista germana lunara Oko Test, testeaza numerose produse de consum. Astfel, marci de frunte in ambele piete, naturale si conventionale, sunt analizate in functie de ingrediente si modul lor de ambalare. Revista a fost un factor important in cresterea gradului de constientizare a consumatorilor germani, al raspunderii producatorului si a calitatii produselor. Acestea sunt rezultatele pe care Logona (in Romania adusa de Life Care) le-a obtinut pe fiecare produs in parte.
Age Protecion Wrinkle Therapy Fluid | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 10, Oktober 2005 |
Anti Cellulite Massage Oil | ÖKO-TEST Heft Nr. 2, Februar 2007 | |
Asia Bubble Bath Lotus Blossom & Bamboo | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik für 2007 Nr. 02/2007 |
Asia Peeling | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 03, März 2007 |
Baby Bath Calendula | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Ratgeber Kleinkinder 07/2005 |
Baby Body Care Oil Calendula | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Ratgeber Kleinkinder 07/2005 |
Baby Body Lotion Calendula | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 08, August 2006 |
Baby Moisture Cream Calendula | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kleinkinder Nr. 02/2005 |
Baby Moisture Lotion Calendula | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 08, August 2006 |
Balance Shampoo Lemon Balm | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Body Lotion Logona FREE | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Kosmetik & Wellness Nr. 03/2003 |
Body Lotion Sage & Apricot Mediterran | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 12, Dezember 2005 |
Cleansing Foam Mint | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 07, Juli 2007 |
Cleansing Milk Wild Rose | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 11, November 2006 |
Clear Skin Blemish Stick Sage & Mint | very good | ÖKO-TEST Kompakt Fit & Gesund Nr. 08/2005 |
Clear Skin Moisture Fluid Sage & Mint | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 07, Juli 2007 |
Color Cream Indian summer | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Ratgeber Kosmetik & Wellness Nr. 07/2007 |
Daily Care Hand Cream Bio Aloe & Jojoba | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 11, November 2005 |
Daily Care Shower Gel Bio Aloe & Lime | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 08, August 2006 |
Daily Care Shampoo Bio Aloe & Olive | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 09, September 2006 |
Day Cream Rose | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 08, August 2007 |
Essential Care Shampoo Nettles | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Eye Gel Quince + Aloe | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 02, Februar 2005 |
Eye Make-up Remover Oil | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 9, September 2006 |
Facial Toner Mint | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 07, Juli 2007 |
Hair Conditioner Wheat Protein | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Hair Spray Natural Styling (Seidenglanz) | good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Kids Body Lotion | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 9, September 2004 |
Kids Bubble Bath | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Ratgeber Kleinkinder 07/2005 |
Kids Dental Gel Peppermint | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 04, April 2006 |
Kids Dental Gel Strawberry | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 04, April 2006 |
Kids Shampoo & Shower Gel | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 07, Juli 2006, TESTSIEGER |
Lipgloss Pearl 01 | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 07, Juli 2006 |
Lipstick Balm | good | ÖKO-TEST Sonderheft Kosmetik & Wellness Nr. 03/2003 |
Lipstick Terracotta 06 | very good | ÖKO-Test Heft 03, März 2007 |
Logodent Herbal Dental Gel Peppermint | good | ÖKO-TEST Heft Nr. 09, September 2005 |
Logodent Herbal Mouthwash Concentrate | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Kosmetik & Wellness Nr. 03/2003 |
Logodent Mineral Toothpaste | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Make up fluid | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 01, Januar 2006 |
Makeup Remover | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 09, September 2006 |
Mann After Shave Lotion | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Einkaufsratgeber Kosmetik & Wellness Nr. 05/2005 |
Mann Deo Spray | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Einkaufsratgeber Kosmetik & Wellness Nr. 05/2005 |
Mann Shampoo & Shower Gel | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 04, April 2005 |
Mascara black | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Moisture Cream Logona FREE | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Kosmetik & Wellness Nr. 03/2003 |
Pure Herbal Hair Color - Powder Mahogany | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Ratgeber Kosmetik & Wellness Nr. 07/2007 |
Pure Herbal Hair Color - Powder Natural Brown | very good | ÖKO-TEST Sonderheft Ratgeber Kosmetik & Wellness Nr. 07/2007 |
Relaxation Mask | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 08, August 2005 |
Repair Shampoo Ginkgo | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Tinted Day Cream beige-gold | very good | ÖKO-TEST Jahrbuch Einkaufsratgeber Kosmetik Nr. 01/2005 |
Treatment Shampoo Juniper | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 01, Januar 2005 |
Tropic Roll on, Ananas & Papaya | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 06, Juni 2006 |
Vitamin Cream Avocado | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 09, September 2005 |
Volume Shampoo Honey Beer | very good | ÖKO-TEST Heft Nr. 05, Mai 2007 |
Fumatul este cunoscut de acum 300 de ani dar a inceput sa se raspandeasca dupa cel de-al doilea razboi mondial in toate tarile lumii. S-a stabilit ca in lume la ora actuala fumatul este raspunzator pentru mai mult de 1 milion de decese anual.
In ultimii 40-50 de ani a fost dovedit tot mai clar ca tutunul contine substante nocive (canceroase si iritante) .
Cunoscuta tigara exercita actiuni multiple asupra fumatorului insuşi cat şi asupra celor din jur.
Tutunul are o compozitie complexa. In frunze se gasesc diverse componente chimice: celuloza, proteine, amidon, steroli, minerale etc. Dar veti putea spune ca aceşti compuşi se mai gasesc şi in alte plante dar tutunul are ca substante specifice nicotina si isoprenoizii(hidrocarburi nesaturate)
Multa vreme s-a crezut ca nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului şi intr-adevar este o otrava foarte puternica, o doza de 5mg de nicotina fiind suficienta pentru a omora un caine in cateva clipe prin paralizia nervilor motori iar una de 60mg este la fel de eficienta pentru om.
Nicotina este un lichid incolor in clipa extragerii dar in contact cu aerul si lumina se coloreaza in brun. Are un gust amar şi iritant iar mirosul este slab la rece şi asfixiant la caldura.
Prin ardere tutunul işi modifica compozitia initiala dand naştere la noi substante : o intreaga mixtura de gaze, vaapori necondensati, si substante particulare variabile. Fumul inhalat este un aerosol( =particule lichide şi solide de dimensiuni f. mici, intre 0.001 si 100 microni) concentrat cu miliarde de particule pe cm³. Temperatura I zona de ardere a unei tigari este in jur de 884°c. printre noile componenete ale fumului de tigara se numara oxidul de carbon, gudronul si alte subst. iritante pentru sistemul respirator.
Oxidul de carbon este un componet foarte nociv al combustiei tutunului. Concentratia lui variaza dupa modul in care este fumat astfel: 2% in fumul de pipa, 3-4% in fumul de tigara si in trabuc atinge valoarea de 6%. Hemoglobina formeza cu acesta un compus stabil (hemoglobina are o afinitate mai mare pentru oxidul de carbon decat pentru oxigen deoarece cu acesta din urma compusul rezultat este instabil) facand astfel ca hemoglobina astfel combinata sa devina inutilizabila pentru transportul de oxigen dand naştere la anoxie astfel tesuturile incep sa sufere din cauza lipsei de oxigen.
Diverşii iritanti respiratori de mai gasesc in fumul de tutun in concentratii mari patologice iar printre aceştia se numara: acroleina, formaldehida, acidul cianhidric, acetaldehida.
Dar totusi cei mai periculoşi factori din fumul de tigara sunt substantele cancerigene si cocangerigene care se gasesc in aerosolii produsi de fumul de tigara si care poarta denumirea fenerala de gudroane.
Eu sunt o fericita nefumatoare, am practicat aproape 6 ani de zile acest "sport", si de un an nu am mai incercat, nu simt nevoia si nici nu intentionez sa mai incerc. Cu vointa se pot muta si muntii din loc, asa ca ...urez succes celor care duc acesta lupta.