Followers

Ce ar trebui sa stii despre produsele "fara zahar"

Publicat de Butterfly miercuri, 17 martie 2010


Din dorinta de a ne mentine silueta ori pentru ca dorim sa scadem cat mai mult posibil numarul de calorii consumate zilnic insa fara a ne abtine, daca se poate, de la produsele preferate, alegem sa le consumam pe cele fara zahar. Astazi din ce in ce mai multi oameni aleg produsele “light”. Insa aceste produse ce contin inlocuitori artificiali de zahar pot prezenta anumite riscuri pentru sanatate mai ales daca nu suntem atenti la cantitatea pe care o consumam din astfel de produse.


Ce ar trebui sa stii despre efectele nocive ale inlocuitorilor de zahar?

De multa vreme oamenii au ajuns sa creada ca inlocuitorii de zahar sunt mai buni si ca folosesc in orice dieta. Pentru persoanele care nu au tulburari metabolice, medicii insa nu ii recomanda. De ce aceasta? Pentru ca organismul are mare nevoie de glucoza (mai putin de alte zaharuri gen galactoza sau fructoza) el va dori sa o consume (spre exemplu principalul "combustibil" al creierului este glucoza) astfel va secreta suficienta insulina pentru a putea introduce glucoza in celule.


Insa de unde stie organismul cata insulina sa secrete? El stie pentru ca inca din digestia bucala (cea salivara) este anuntat ca va primi glucoza pe baza stimularii receptorilor gustativi pentru dulce (indiferent daca acest dulce este glucoza sau un inlocuitor de zahar). Apoi in stomac sunt alti senzori pentru dulce, la fel si in intestine, astfel ca organismul aproximeaza secretia de insulina in special pentru zaharul pe care il are de utilizat. Dar insulina mai determina insa si alte procese anabolice prin care se dezpoziteaza in celule si alte substante, inclusiv cele grase in celulele adipoase. Astfel, daca folositi inlocuitori de zahar, practic va "pacaliti" organismul ca primeste glucoza, el secreta insulina pe masura insa... glucoza nu-i, poate alte zaharuri de care organismul nu are prompta nevoie si va trebui sa le metabolizeze si pe acestea tot la glucoza. Asadar, ce face cu insulina secretata, caci daca nu o foloseste va scadea glicemia (concentratia glucozei din sange) si persoanei ii va fi rau (tremor, transpiratii reci, stare de lesin, piuit in urechi - hipoglicemie). Astfel foloseste insulina in alte procese, cum spuneam mai sus, cele anabolice, care in final duc la acumularea de nutrienti in depozite adipoase si la cresterea in greutate, efect opus celui pe care vreti sa-l obtineti prin dieta.


In produsele fara zahar sunt continuti unii inlocuitori ce prezinta macar teoretic riscuri asupra sanatatii.


Zaharina – E954

Zaharina se numara printre primii indulcitori artificiali descoperiti fiind intre 200 si 700 de ori mai dulce decat zaharul. Desi este relativ la fel de calorica precum zaharul, totusi pentru a obtine acelasi gust ca la indulcirea cu zahar este nevoie de o cantitate mult mai mica de zaharina, astfel incat se considera ca nu este calorica. Zaharina se adauga in sucuri, guma de mestecat, dulciuri (mai ales cele pentru diabetici) produse fainoase si produse destinate consumului in timpul curelor de slabire. In SUA a fost considerata un produs sigur pana cand in anii 1980 s-a descoperit in urma studiilor efectuate pentru detectarea efectelor pe termen lung a zaharinei au scos la iveala faptul ca pe animalele de laborator zaharina produce cancer de vezica. In studiile efectuate pe populatia care a consumat zaharina timp indelungat nu s-au putut demonstra exact efectele cancerigene ale zaharinei, astfel ca produsele ce contin acest zahar nu au fost interzise.


Sucraloza - E 955


Sucraloza este un indulcitor artificial mai “tanar” decat zaharina si este obtinut din zahar. Avand la baza zaharul, se considera a fi natural si multe persoane au luat acest fapt ca motiv pentru a crede ca sucraloza ar fi mai putin nociva decat alti indulcitori artificiali. In realitate insa, sucraloza, un indulcitor de 600 de ori mai puternic decat zaharul, contine in structura sa chimica o substanta ce s-a dovedit cel putin pe studiile efectuate pe animalele de laborator a fi nociva: clorina. Clorina se considera a fi o substanta toxica si este folosita in pesticide, materiale plastice, dezinfectanti etc. Desi studiile nu sunt suficient de relevante fiind efectuate pe timp scurt de administrare, totusi cele realizate pe animalele de laborator care au consumat un timp scurt sucraloza au aratat riscuri cancerigene.


Studiile pe populatie nu sunt suficiente insa s-a observat o serie de simptome comune la cei care consumau sucraloza: manifestari gastro-intestinale (consitpatie, colici, bolborisme, greata, diaree), tuse, depresie, anxietate, palpitaii, iritatii ale pielii, dureri in piept.


Aspartamul - E 951

Acesta este un indulcitor de aproximativ 200 de ori mai puternic decat zaharul si este de asemenea larg folosit in industria alimentara. Desi au fost realizate numeroase studii in randul oamenilor, fiind un indulcitor folosit de peste 20 de ani in industria alimentara, totusi nu exista inca rezultante relevante pentru riscurile sale, desi teoretic se presupune ca exista macar cele cancerigene. Suspiciunile apar datorita substantelor in care se descompune aspartatul si despre care se cunoaste ca ar avea un potential nociv asupra sanatatii: fenilalanina si mai ales metanol.


Nu s-a reusit insa sa se demonstreze gradul de transformare a aspartatului in alte substante componente in interiorul organismului si nici gradul sau de digestie si absorbite din intestine in organism, astfel ca nu s-a putut detecta exact care este riscul acestui indulcitor si de exemplu la ce cantitate consumata apar. Insa metanolul se cunoaste a fi deosebit de toxic pentru organism, cantitati foarte-foarte mici putand induce moarte.

Sursa: www.healthy.ro

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails