Daca pana mai ieri, produsele ecologice erau “arestate” in magazinele specializate, azi sunt peste tot. Si in supermarket, si in piete. Produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, ingrasaminte chimice si aditivi. Sunt produse naturale din punct de vedere genetic. Uniunea Europeana a stabilit o suma de reguli care trebuie indeplinite de producatori, pentru ca produsele lor sa capate titlul de noblete – "produs ecologic". Dincolo de faptul ca este la moda sa fii eco, ca este in voga sa cumperi alimente eco, se pun cateva intrebari. Merita sa cumperi produse eco? Este justificat pretul lor? Sapte argumente fundamentale
Jacques-Pascal Cusin, specialist in nutritia alternativa, autor al cartii “Lovitura Bio”, a analizat toate aspectele alimentatiei rezultate din agricultura si zootehnia bio. Iata argumentele lui:
Bun pentru sanatate. Alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. De ce? Pentru ca alimentele produse cu pesticide si ingrasaminte chimice consuma mai bine de jumatate din rezerva biologica de antioxidanti pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol. Doar ceea ce ramane ajunge in farfurie. Produsele ne-bio contin substante toxice care se inmagazineaza in organism si au efecte nefaste asupra sanatatii.
Foarte bun pentru copiii. Pentru organismele copiilor, alimentele bio sunt o binefacere, pentru ca acestia sunt mult mai sensibili fata de agresiunea toxicelor continute in cele crescute industrial. Un studiu american realizat de Univesitatea din Washington, in colaborare cu Institutul Federal al Sanatatii din SUA a dovedit ca, in sangele copiilor de patru ani care au fost alimentati bio, de la nastere, se afla de sase ori mai putine reziduri toxice decat in sangele copiilor alimentati normal. Cu precizarea ca cele doua grupe de copii au crescut in medii identice (la fel de poluate si cu aceleasi surse de apa).
Prietenoase cu mediul. Pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o “garantie” mult mai mica decat cele produse industrial. Din aceasta cauza nu pot fi transportante. Si pentru ca nu pot fi transportate, nu vei manca niciodata rosii bio din Turcia, cumparate la supermarket in Bucuresti, Iasi sau Timisoara. In consecinta, se reduce o importanta sursa de poluare – transportul, fie ca este pe sosea, in aer sau pe apa. Produsele bio pot fi crescute la maxim 200-300 de kilometri de locul in care sunt vandute!
O filozofie noua. Agricultura si zootehnia bio au creat o noua filozofie de viata: respectul pentru ceea ce este in jurul tau, respectul fata de natura si fata de munca. Bio, in limba greaca, inseamna viata! Este expresia unei noi conceptii, in care viata are o alta valoare.
Alimente bio- alimente privilegiate
- Fructele si legumele bio sunt culese doar la maturitate. Nu pot fi culese crude si nici coapte artificial in timpul transportului, pentru ca, in absenta modificarilor genetice si a tratamentelor chimice sau cu ozon (in cursul caruia se injumatateste continutul de antioxidanti din fructe si legume), acest lucru nu mai este posibil.
- Pentru transportul unui kilogram de capsuni din Spania in Romania, iarna, se consuma cinci litri de benzina. Conceptia eco blocheaza acest consum. Il face inutil, pentru ca cei care consuma hrana bio nu mananca capsuni iarna!
- Poti manca si coaja! Cea mai mare concentratie de pesticide este acumulata in coaja fructelor si legumelor. Asa ca sfatul era – curata! In cazul produselor bio, poti manca linistita coaja si poti beneficia de aportul fantastic de vitamine si minerale din coaja.
- Ouale eco sunt facute de gaini crescute pe sol, cu iarba si graunte. Rezultatul: oul are de 10 ori mai putin colesterol rau (decat cel produs prin metode conventionale), este mult mai gustos si are o cantitate dubla de vitamine.
- Agricultua bio reduce intermediarii, da valoare muncii din agricultura, responsabilizeaza consumatorul si ofera o cale de mijloc ideala intre respectul fata natura si nevoia de a face agricultura si de a creste animale pentru hrana omului.
Atat timp cat este poluare peste tot, nu stiu cat de bio sunt! Ce, sunt facute la munte, unde este aer si apa curata? :)
Intocmai, unul dintre cei mai mai factori ai poluarii este folosirea substantelor chimice, adica pesticide in cazul culturilor, si nimeni nu va primi o certificare BIO daca pamantul este chimizat. La fel si in cazul animalelor, cele din crescatorii, majoritatea sunt crescute cu hormoni, pentru ca ajung la gradul de maturitate mult mai repede si automat creste profitul.