Followers

100 Ro
Blog
LinkPro - Director Web

Otravuri colorate de la lume adunate

Publicat de Butterfly duminică, 14 martie 2010


Lista aditivilor alimentari (E-urilor) este in permanenta rescriere. Pe alte meleaguri, desigur. Apar (sunt omologati) noi aditivi, altii sunt interzisi, dupa ce noi teste probeaza potentialul lor maladiv. In UE au fost interzisi, recent, conservantii E-230 si E-233. Se asteapta trecerea pe lista neagra a E-232, E-250, E-251, E-252, E-311, E-312, E-407, E-450 si a altora. In Romania, legislatia este mult mai laxa. Practic, cam tot ce poarta indicativul E este permis. Astfel incat modalitatea cea mai sigura de protejare ramane studierea cu atentie a etichetelor. Si compararea cu lista pe care v-o punem la dispozitie mai jos, continand colorantii interzisi deja in Occident, din ratiuni medicale. -


E-102. Tartrazina - Colorant galben, artificial. Utilizat pe scara larga. Poate provoca puternice reactii alergice, in special persoanelor astmatice si celor cu intoleranta la aspirina. Alte efecte: rinite, migrene, mancarimi ale pielii, tulburari de vedere. Nu se recomanda a fi consumat de copii si trebuie mai ales evitat in combinatia cu acidul benzoic (E-210). Interzis in Norvegia si Finlanda. -

E-104. Galben de chinolina - Colorant sintetic. Se gaseste in inghetata. Provoaca hiperactivitate la copii. Interzis in Australia, Japonia, Norvegia si Statele Unite.

E-107. Galben 2G - Colorant artificial. Provoaca alergii. Nerecomandat in dieta copiilor. Dintre toate statele europene, mai este folosit doar in Marea Britanie. Interzis in Austria, Norvegia, Suedia, Elvetia, Japonia, Statele Unite.

E-110. Galben oranj S - Colorant sintetic. Utilizat intr-o larga varietate de alimente care se obtin prin fermentare si coacere, dulciuri, supe in plic, sosuri etc. Poate provoca senzatii de voma, gastrite, urticarii. Se recomanda eliminarea din dieta copiilor. Interzis in Norvegia si Finlanda.

E-120. Acid Carminic - Colorant rosu. Se obtine dintr-o specie de insecte. Utilizat la fabricarea bauturilor alcoolice, dulciurilor, branzeturilor, sosurilor etc. Provoaca diverse alergii. Nerecomandat copiilor.

E-121. Orceina - Colorant rosu-maroniu natural, derivat din orcinolul produs de un lichen. Interzis in Uniunea Europeana.

E-122. Azorubina - Colorant artificial rosu, cu utilizare asemanatoare E-110. Pe langa reactiile alergice la persoanele cu intoleranta la aspirina, poate provoca retentie de apa, eruptii cutanate. Nerecomandat copiilor. Interzis in Norvegia, Suedia, Japonia si Statele Unite.

E-123. Amarant - Colorant artificial purpuriu. Se gaseste in dulciuri dar si alte alimente. Foarte cancerigen, interzis in SUA si Norvegia, iar in Franta si Italia este permis doar pentru colorarea caviarului.

E-124. Rosu ponceau - Colorant artificial. Folosit intr-o multitudine de alimente. Interzis in Norvegia si SUA.

E-127. Eritrozina - Colorant roz, sintetic. Se gaseste in cocktailuri, cirese in ciocolata, biscuiti, ciocolata, sosuri, pateuri, carnuri preparate, masline umplute etc. Folosit si in stomatologie. Poate provoca cancer, disfunctii ale glandei tiroide, sensibilitate la lumina. Interzis in Norvegia si Statele Unite.
E-128. Rosu 2G - Colorant sintetic, utilizat in preparatele din carne, dar si in bauturi. Se banuieste ca poate interactiona cu hemoglobina, provocand deficiente respiratorii. Nerecomandat copiilor. Interzis in Australia, Austria, Canada, Japonia, Norvegia, Suedia, Statele Unite.
E-129. Rosu AC - Colorant artificial, inlocuitor al amarantului in SUA, interzis in Uniunea Europeana si Japonia.

E-131. Albastru V - Colorant artificial, folosit in bauturi spirtoase si prajituri. Cancerigen.

E132. Carmin Indigo - Colorant artificial, utilizat in biscuiti si alte dulciuri, dar si in medicina, la diagnosticarea disfunctiilor renale. Poate provoca probleme respiratorii, mancarimi, crestere a presiunii sangvine etc. Interzis in Norvegia.
E133. Albastru briliant - Colorant sintetic, utilizat adeseori impreuna cu Tartrazina. Nerecomandat in dieta copiilor. Interzis in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia.

E142. Verde S - Colorant sintetic. Se gaseste in bauturi, dulciuri, sosuri etc. Foarte cancerigen, este interzis in Finlanda, Norvegia, Suedia, Japonia, Canada si Statele Unite.

E151. Negru Briliant - Colorant sintetic, folosit intr-o varietate de alimente. Nerecomandat in dieta copiilor. Interzis in Finlanda, Norvegia, Japonia, Canada si Statele Unite.

E153. Carbune vegetal - Poate provoca tulburari gastrice. Interzis in Statele Unite.

E154. Maro FK - Colorant sintetic. Se gaseste in alimente afumate (peste, sunca). Nerecomandat in dieta copiilor. Interzis in Austria, Finlanda, Irlanda, Suedia, Canada, Japonia, Statele Unite.

E155. Maro ciocolatiu - Colorant sintetic gasit in biscuitii cu aroma de ciocolata. Provoaca alergii. Nerecomandat in dieta copiilor. Interzis in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Norvegia, Suedia, Elvetia, Australia si Statele Unite.

Cele mai periculoase E-uri In prezent, este general acceptat ca cele mai periculoase E-uri sunt colorantii E-102, E-120, E-123 si acidul citric (E-330). E-123 si E-330 sunt considerati aditivi cancerigeni, alaturi de colorantii E-131, E-142 si de conservantii E-210, E-211, E-212, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, care se gasesc intr-o gama foarte variata de alimente. E-239, tot cancerigen, se foloseste in unele cosmetice. Alti conservanti periculosi se gasesc in vinuri si fructe uscate (E-220, E-221, E-222, E-223, E-224, E-226).

Sursa: UKFoodGuide.net

2 comentarii

  1. munteanu Says:
  2. La noi sunt acceptate toate mizeriile, si ne mai intrebam de ce suntem bolnavi!

     
  3. Butterfly Says:
  4. Intradevar, in unele tari e interzisa si "minunata" vegeta, ceva fara de care multi dintre romani nu stiu cum sa prepare o mancare

     

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails