In ultimul timp am auzit foarte multe persoane vorbind despre produse bio, vedete la televizor, tot felul de reclame, magazine cu produse bio, si asa mai departe, cu toate acestea eu credeam ca diferenta dintre aceste produse si cele normale este doar pretul mai mare pe care il au bunurile cu inscrisul BIO, si inca o data m-am inselat.
Urmarind o emisiune pe Money Chanel aflu ca de fapt pamanturile care se folosesc pentru cultivarea alimentelor bio trec printr-o perioada reconversie de la 2 pana la 5 ani, adica toate pesticidele care s-au folosit in acele locuri se curata prin improspatare cu ingrasamant natural (balegar). Semintele care se folosesc sunt nemodificate genetic si provin de la furnizori de seminte organice certificate, in final produsele sunt recoltate printr-un proces mai putin mecanizat si devin ingrediente de baza ale produselor cosmetice, suplimentelor alimentare, etc. acestea la randul lor fiind certificate de un organism acreditat care poate pune stampila de BIO.
Astfel am inceput sa inteleg ca toate se leaga intre ele, la cate produse chimice folosim in fiecare zi, de la detergentul de rufe care unora ne provoaca alergii, pana la sucul "natural" care il cumparam din magazin cu gandul ca e mai bun decat cel carbogazos, nu ar trebui sa ne mire cate nereguli in bunafunctionare a organismului nostru sunt depistate in fiecare zi.
Avand in vedere pretul, cu cat un produs este mai chimizat cu atat este mai ieftin, iar un produs BIO daca contine ingrediente care se cultiva in proportie mai mica este mai scump. In concluzie BIO nu inseamna mai scump, ci mai sanatos.
Consumul acestor alimente este influentat foarte mult si de mentalitate, o tara ca Romania, unde un semnificativ procent din populatie merge mai des la o ghicitoare decat la un doctor, nu va ajunge nici in 30 de ani la nivelul Germaniei unde produsele BIO reprezinta 8% din consum. Sunt totusi optimista si am incredere in generatiile mai tinere, ca vor aduce tara nostra macar la nivelul Germaniei, sau... credeti ca visez?
0 comentarii